Moedermelk of kunstvoeding
Ga jij moedermelk of kunstvoeding geven aan jullie pasgeboren baby? Je wilt iets wat goed is voor jullie baby en het moet natuurlijk ook passen in jullie huishouden. Verschillende onderzoeken zijn gedaan naar de voor- en nadelen van moedermelk en kunstvoeding.
Voordelen moedermelk baby
De eerste moedermelk vlak na de bevalling heet Colostrum. Dit zorgt voor een snellere doorstroming van de eerste ontlasting van jullie kindje. Het voordeel hiervan is dat jullie kindje sneller zijn afvalstoffen kan afvoeren.
Wat iedere keer automatisch door jouw lichaam wordt aangepast is de samenstelling van de moedermelk. In de praktijk wordt het aangepast naar de behoefte van jullie kindje en afgestemd op wat er precies nodig is. Zo bevat moedermelk antistoffen tegen ziekten en helpt bij de ontwikkeling van het afweersysteem. De kans op maag- en darminfecties wordt hierdoor aanzienlijk kleiner. Daarnaast verkleint moedermelk de kans op ontwikkelingen van verschillende allergieën, zoals astma of een voedselallergie. Verder is de kans op eczeem ook sterk afgenomen.
De kans op wiegendood wordt ook kleiner bij het geven van moedermelk. Op latere leeftijd hebben zij een lager cholesterolgehalte en minder overgewicht. De kans op suikerziekte of hart- en vaatziekte wordt hiermee ook kleiner in vergelijking met baby’s die kunstvoeding kregen.
Doordat moedermelk elke keer anders smaakt leert een baby al in een vroeg stadium verschillende smaken herkennen. De smaak van moedermelk wordt bepaalt door wat de moeder zelf eet.
Op een langere termijn worden alle genoemde effecten sterker!
Voordelen moedermelk voor jou als moeder
Bij het geven of afkolven van jouw moedermelk zorgt voor minder bloedverlies door het hormoon oxytocine. Daardoor zal de baarmoeder sneller krimpen en zorgt voor een lagere bloeddruk. De stresshormonen worden ook aanzienlijk minder in uw lichaam.
Uit onderzoek blijkt dat wanneer er minimaal 6 maanden moedermelk gegeven wordt de kans op borstkanker en reumatoïde artritis verlaagt wordt.
Door het geven van moedermelk bent u sneller terug op je oude gewicht. Per dag kost dit gemiddeld namelijk 500 kca extra! In een weektijd zijn dit al 3500 kca die je extra kwijt bent.
Praktisch voordeel
Het grote praktisch voordeel van moedermelk is dat het gratis is en altijd op voorraad is. Bedenk goed dat het geven van kunstvoeding al snel tussen de € 35,- en € 60,- per maand gaat kosten. Zorg wel dat je altijd een pak kunstvoeding in huis hebt.
Voordelen van kunstvoeding
Met het geven van kunstvoeding heb je zekerheid hoeveel voeding jullie kindje binnenkrijgt. Je maakt de hoeveelheid immers zelf en kunt dit eenvoudig aflezen op het flesje. Het geven van de voeding komt nu niet alleen op de moeder aan. De vader zou het flesje nu ook kunnen geven. Het wordt wel geadviseerd om steeds dezelfde mensen het flesje te laten geven.
Verder hoef je geen rekening meer te houden met wat je zelf eet of drinkt. Producten waar jullie kindje darmkrampjes van kreeg kun je nu gewoon weer eten. Het zelfde geldt voor alcoholische drankjes.
Bij kunstvoeding kan het ook zo zijn dat jullie kindje wat eerder doorslaapt. Kunstvoeding heeft langer de tijd nodig om te verteren.
Wanneer er medische redenen waardoor je geen moedermelk kunt geven is kunstvoeding zeker een goed alternatief. Het is bovendien verrijkt met vitamine D en K. Deze hoeven dan ook niet meer apart bij gegeven te worden.
Nadelen van borstvoeding
Moedermelk geven in de eerste periode kan betekenen dat je meer tijd moet investeren in het voeden van jullie kindje. Je kunt ook een informatieavond bezoeken zodat je precies weet wat jullie allemaal kunnen verwachten. Met een goede voorbereiding op het geven van moedermelk kan er voor zorgen dat u deze periode ontspannen doorkomt.
Jullie kindje kan alleen zelf aangeven wanneer het genoeg voeding heeft gehad. Zelf zien jullie niet letterlijk wat hij of zij heeft gegeten. Dit kan voor sommige ouders een heel onzeker gevoel geven. Alleen de moeder kan jullie kindje voeding geven via de borst. Dit kan voor een vrouw heel zwaar voelen.
De eerste drie maanden na de bevalling moet jullie kindje apart vitamine K en D krijgen. Moedermelk bevat helaas te weinig van deze vitamines.
Wanneer je na je verlof weer moet werken zal je meer moeten regelen om toch moedermelk te kunnen blijven geven. Bedank tijdens je verlof als hoe je dit wilt gaan regelen op je werk en maak goede afspraken met je werkgever. In werktijd mag je 25% gebruiken om te kolven.
Alle bovengenoemde nadelen kun je ombuigen naar positieve punten door je moedermelk te gaan afkolven met een kolfapparaat. Zo kun je precies in een flesje aflezen hoeveel voeding jullie kindje binnen krijgt. Deze zorgen kunnen jullie dan alweer wegnemen! Daarmee profiteer je meteen met weer met alle voordelen van moedermelk.
Nadelen van kunstvoeding
Eén van de grootste veroorzakers van koemelk allergie komt door kunstvoeding. Deze is namelijk gemaakt uit koemelk. Helaas hebben steeds meer menen last van een koemelk allergie. De eerste 6 maanden is de samenstelling van kunstvoeding precies het zelfde via een vast schema. Er wordt totaal geen rekening gehouden met de behoefte van jullie kindje. Bovendien bevat kunstvoeding al helemaal geen natuurlijke antistoffen om jullie kindje te beschermen tegen infecties of allergieën.
Kinderen die kunstvoeding krijgen vinden meer ziekenhuisopnames plaats in de eerste drie jaar van hun leven. De kans op overgewicht of diabetes ook wel bekend als suikerziekte neemt op een latere leeftijd toe. Bij het geven van kunstvoeding is er vaker last van darmkrampjes en obstipatie.
Kunstvoeding heeft meer aandacht nodig dan moedermelk. Je moet de hoeveelheid water en de aantal schepjes goed tellen. Daarnaast moet je de voeding op de juiste temperatuur maken. Dit geldt laatste geldt ook wanneer je afgekolfde moedermelk via een flesje gaat geven.
Afsluiting
Met deze informatie hopen wij dat jullie nu een goede keuze hebben kunnen maken in het geven van moedermelk of kunstvoeding. Het aller belangrijkste is dat jullie achter de keuze staan en dat je er fijn en prettig bij voelt. Jullie moeten er zelf 100% achter staan en niet omdat andere wat vinden.