Bestekolfapparaat.nl

Moedermelk opwarmen

Inhoudsopgave

Moedermelk

Moedermelk is een waardevolle voeding. Het is een combinatie van antistoffen en levende cellen die jullie baby moet beschermen tegen infecties. Het helpt ook voor de optimale groei en ontwikkeling van een baby.

Afgekolfde moedermelk moet je dan ook goed en met zorg behandelen voor het behoud van de voedingswaarde en ziekte bestrijdende eigenschappen. Met dit artikel vertellen wij de belangrijkste punten die jullie moeten weten over moedermelk.

Moedermelk is in te delen in 3 soorten.

In de eerste paar dagen en weken na de geboorte van jullie zoon of dochter verandert je samenstelling van je moedermelk behoorlijk. Deze kun je kortweg in 3 soorten moedermelk indelen. Ontdek wat moeder de natuur met jouw moedermelk doet na de bevalling.

Colostrum

Colostrum is moedermelk van de eerste dagen na de geboorte. Je kunt het ook de “startvoeding” voor een baby noemen. Colostrum bevat grote hoeveelheden stoffen die het kind beschermen tegen ziekten. De eerste moedermelk is rijk aan stoffen zoals cholesterol, albumine, fosfolipiden, vitamines A, E en K, natrium, zink en selenium. Per voeding is er ongeveer 5ml tot 30ml colostrum beschikbaar.

Overgangsmelk

Overgangsmelk is tot ongeveer 2 weken na de geboorte of bevalling. In deze fase combineert de eigenschappen van colostrum met die van rijpe moedermelk. Na deze periode komt er alleen nog rijpe moedermelk uit je borsten.

Rijpe moedermelk

Tijdens deze overgang van colostrum naar de rijpe moedermelk neemt de hoeveelheid aan beschermende stoffen af. Naarmate de baby ouder wordt en meer gaat drinken krijgt het toch voldoende beschermende stoffen binnen.

Moedermelk bewaren

Dat afgekolfde moedermelk nu de beste voeding is voor je baby mag inmiddels duidelijk zijn. Nu wil je de moedermelk gaan bewaren om deze later weer aan je baby te kunnen geven.

Hoe kun je dit nu het beste doen en hoelang kun je moedermelk bewaren? Je kunt deze namelijk gemakkelijk op een later moment weer op de juiste temperatuur maken voor je baby door deze op te warmen.

Bewaren in de koelkast

Wanneer je de afgekolfde moedermelk in een koelkast op 4°C gaat bewaren, dan blijft de moedermelk maximaal 3 dagen goed. Je kunt het flesje dan het best helemaal achter in de koelkast bewaren.

Bewaren in de vriezer

Moedermelk bewaarzakje

Na het afkolven van de moedermelk moet deze direct in de vriezer. Afhankelijk van het type vriezer kan deze tot maximaal 6 maanden worden ingevroren. Dit geldt bij 3 en 4 sterren vriezers. Controleer dit goed!

Je kunt de moedermelk het beste in kleine porties invriezen. Hier kun je moedermelk bewaarzakjes voor gebruiken. Zo kun je precies ontdooien wat je nodig hebt.

Ontdooien

Als het tijd is om de moedermelk uit de vriezer te halen kun je deze het beste in de koelkast laten ontdooien. Dit heeft wel even tijd nodig waar je rekening mee moet houden. Wil je het snel ontdooien omdat je het direct nodig hebt kun je deze onder stromend lauw water ontdooien.

Belangrijk is dat ontdooide moedermelk binnen 24 uur gebruikt moet worden! Je mag moedermelk nooit voor een tweede keer invriezen.

Ziet de melk er anders uit?

Het kan voorkomen dat ontdooide moedermelk er wat wateriger uit ziet en er kunnen kleine vlokjes in drijven. Dit is heel normaal. De vlokjes zijn vetten uit je melk. De geur kan ook iets zurig ruiken. Dit komt weer door de enzymen in de melk. Je moedermelk is dan zeker niet bedorven!

Moedermelk opwarmen

Nu je weet welke soorten moedermelk er zijn en hoe je het goed bewaren kunt, kunnen we de moedermelk nu gaan opwarmen. Het opwarmen van de moedermelk voor jullie baby is niet moeilijk. Hier zijn zelfs verschillende methodes voor, maar voor alle opties en mogelijkheden geldt uiteraard dat deze niet te heet mag zijn!

Moedermelk opwarmen moet op een veilige manier gebeuren, zodat bacteriën geen enkele kans krijgen. Een baby heeft namelijk veel minder weerstand.

Je kunt hiervoor dan ook het beste een flessenwarmer gebruiken. Hiermee weet je zeker dat het goed en veilig klaar gemaakt kan worden. Volg altijd de gebruiksaanwijzing van de flessenwarmer op!

Melk opwarmen in een pan

Plaats het flesje met moedermelk in een pan met warm water. Let op dat het niet gaat koken. Om de warmte goed te verdelen moet het flesje af en toe heen en weer bewogen worden. Hiermee voorkom je dat een deel van de moedermelk te warm wordt.

Melk opwarmen in de magnetron

De moedermelk opwarmen in de magnetron mag op maximaal 600 Watt. Een flesje met voeding van 100 milliliter verwarm je 30 seconden, van 150 milliliter 45 seconden en een wat voller flesje van 200 milliliter 60 seconden. Ook hierbij moet het flesje heen en weer bewogen worden om de warmte goed te verdelen.

Moedermelk opwarmen flessenwarmer

Deze optie blijft de beste en veiligste manier. Een flessenwarmer is juist gemaakt voor het opwarmen van een flesje met babyvoeding. Hierbij is het wel belangrijk altijd de handleiding van de flessenwarmer te lezen en de instructies op te volgen.

Controleer de temperatuur

Dit belangrijke punt spreekt eigenlijk bijna voor zich. Controleer altijd de temperatuur van de moedermelk voordat je begint met het geven van de voeding! Je kunt enkele druppels op de binnenkant van je pols laten druppelen.

Als de voeding ongeveer net zo warm is als je huid, dan zit je goed. Wanneer het nog te heet is laat je het nog even afkoelen.

Belangrijke punten

Als je een voeding met moedermelk klaarmaakt om in een flesje te geven, let dan goed op de volgende belangrijke punten. Was je handen altijd met zeep en zorg dat het flesje volledig schoon is. De temperatuur van de moedermelk moet tussen de 30 en 35°C zijn. Hiermee zorg je dat alle waardevolle stoffen goed behouden blijven. Het flesje kan beter te lauw dan te heet zijn.

Wanneer de temperatuur van moedermelk boven de 50°C komt gaan de beschermende stoffen verloren! Moedermelk mag je nooit opnieuw opwarmen. Gooi restjes overgebleven moedermelk dan ook altijd weg en vries het ook geen tweede keer meer in.

Flesje schoonmaken

Na het geven van de voeding spoel je direct het flesje en speen om met koud water. Wanneer je over een vaatwasser beschikt zorg je dat deze minimaal op 55°C ingesteld staat. Je kunt ook een heet sopje maken en het flesje met een speciaal gemaakte flessenborstel de binnenkant schoonmaken. Het flesje moet je altijd na spoelen met warm water om eventuele zeepresten te verwijderen.

Delen op social media

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Gerelateerde berichten

moedermelk of kunstvoeding

Waarom moedermelk?

Moedermelk of kunstvoeding Ga jij moedermelk of kunstvoeding geven aan jullie pasgeboren baby? Je wilt iets wat goed is voor jullie baby en het moet

moedermelk geven uit een flesje

Borstvoeding en werken

Waarom afkolven? Wanneer je zwangerschapsverlof voorbij is en je weer aan het werk gaat, kan jullie kindje minder vaak uit jouw borst drinken. Daardoor gaat