Bestekolfapparaat.nl

Borstvoeding en werken

Inhoudsopgave

Waarom afkolven?

moedermelk geven uit een flesje

Wanneer je zwangerschapsverlof voorbij is en je weer aan het werk gaat, kan jullie kindje minder vaak uit jouw borst drinken. Daardoor gaat je lichaam automatisch minder moedermelk aanmaken. Met een kolfapparaat kun jij je moedermelk uit je borst kolven op tijden wanneer jullie kind niet bij je is.

Het voordeel hiervan is dat je lichaam genoeg moedermelk blijft aanmaken. De volgende dag krijgt jullie kindje deze moedermelk als het bijvoorbeeld op het kinderdagverblijf of bij de oppas is. Ook op een papa dag kun je gewoon moedermelk blijven geven.

Hoe begin je met kolven?

Kolven is een vaardigheid die je leren moet. Wacht daar niet te lang mee en begin er op tijd mee. Daardoor ben je er straks al super handig in als je weer naar je werk gaat. Zodra je borstvoeding goed loopt kun je beginnen met kolven. In de regel is dit doorgaans zes weken na je bevalling. Je bent dan ook nog niet aan het werk. Gelukkig heb jij nog alle tijd om te oefenen. Je kunt het beste een beetje moedermelk afkolven na je ochtendvoeding. Deze afgekolfde moedermelk kun je met een zuigflesje aan je kindje geven. Tegelijkertijd kunt je kindje leren uit een flesje te drinken en went het aan een speentje. Dit voelt natuurlijk heel anders aan dan jouw tepel.

Laat je kindje alleen oefenen als het goed uit jouw borst kan drinken. Is dit niet het geval, wacht dan nog even met kolven. Het voeden aan de borst gaat namelijk voor. Je kunt eventueel ook hulp vragen aan een lactatiekundige. Wanneer jij je goed ontspant zal het kolven het beste lukken. Neem hier zeker goed te tijd voor. Je kunt eventueel iets te drinken erbij nemen of een tijdschrift lezen.

Afgekolfde moedermelk kun je prima invriezen. Zo heb je straks altijd een voorraadje moedermelk beschikbaar. Dit is dan weer handig als je even war minder tijd hebt om te kunnen kolven.

Welk type kolf of kolfapparaat?

Om moedermelk uit je borst te laten lopen maakt een kolfapparaat een zuigende beweging. Net zoals jullie kindje in het echt zou doen. Het afkolven kan met een goedkope borstkolf of met een wat duurder kolfapparaat. Deze kolfapparaten kun je opdelen in twee verschillende soorten. Je kunt enkelzijdig en dubbelzijdig afkolven. Kies je voor een dubbelzijdig kolfapparaat dan kun je twee borsten tegelijk afkolven.

Het beste kolfapparaat bestaat in de regel niet. Je kunt beter zeggen welke het beste bij jou past en heb je hem vaak nodig. Ga je elke dag kolven en hoe vaak per dag? Het budget wat je zelf te besteden hebt speelt natuurlijk ook mee. Zorg dat je genoeg informatie verzameld en je eigen goed inleest in de verschillende merken en typen die er zijn.

goedkope kolfapparaat kopen

Een tweedehands kolfapparaat kopen kun je beter niet doen. Dit is nog niet eens uit hygiëne overweging, want je kunt deze prima uitkoken en goed schoonmaken. Je weet niet hoe oud deze is en de zuigkracht kan aanzienlijk zijn afgenomen. Wanneer je een goedkope kolfapparaat kopen gaat weet je zeker dat deze helemaal nieuw is en daarnaast heb je ook nog eens een jaar garantie.

Wanneer ga je kolven?

Op het moment dat je weer gaat werken ga je kolven op de tijden dat je normaal zou gaan voeden. Wanneer je zelf je kindje gaat voeden vlak voordat je naar jouw werk gaat hoef je minder vaak op je werk te kolven.

De rol van je werkgever

Er zijn wettelijke regels waar je werkgever zich aan moet houden. In o.a. de Arbowet en Arbeidstijdenbesluit staan deze beschreven.

  • In de eerste zes maanden na de geboorte moet je werkgever er rekening mee houden dat jij kolven wilt en borstvoeding geeft. Je werkplek moet zodanig zijn dat de productie van jouw moedermelk gewoon door moet kunnen gaan. Wanneer die niet mogelijk is moet er iets worden aangepast aan je werk of andere werktijden. Je kunt vragen om een aangepast rooster of flexibele werktijden. Ook in de eerste zes maanden na de bevalling gelden er geen nachtdiensten voor jou.
  • Tot negen maanden na de bevalling mag jij je werk onderbreken om te kolven of borstvoeding te geven.
  • Je mag zo vaak en zo lang kolven als nodig is, tot maximaal een kwart van je werktijd. De werkgever is verplicht deze tijd door te betalen.
  • Op je werk moet er een ruimte geschikt zijn voor het kolven. Je moet de deur op slot kunnen doen en er moet voldoende privacy zijn. Wanneer deze ruimte er niet is moet je werkgever je de ruimte geven om thuis te kunnen kolven of voeden.
  • Het is je werkgever wel toegestaan om te weigeren je baby mee te nemen naar je werk.

Volgens de wet ben jij wel verplicht je werkgever van tevoren in te lichten dat jij borstvoeding wilt blijven geven. Je kunt het beste een plan van aanpak maken en dit met je werkgever te bespreken.

Tips voor op je werk

  • Communicatie is heel belangrijk. Het beste kun je tijdens je zwangerschap al vertellen dat je borstvoeding wilt blijven geven als je weer aan het werk gaat. Je collega’s maar ook je werkgever kunt zich hier dan op voorbereiden.
  • Zo weten zij dat jij je werk geregeld moet onderbreken, maar dit is slechts voor enkele maanden. Bedank alle collega’s voor hun begrip.
  • Je kunt het beste kleding dragen die je eenvoudig kunt openen of ritsen. Hiervoor kun je ook gebruikmaken van zwangerschapskleding die je vaak via internet kopen kunt.
  • Neem extra zoogkompressen en kleding mee naar je werk. Zo heb je altijd iets schoons bij je mochten je borsten gaan lekken of dat je kleding nat wordt.
  • Zorg dat je een koelboxje mee neemt naar je werk. Hierin kun jij dan je moedermelk mee naar huis nemen. Het is wel heel belangrijk dat deze goed koud zijn!

Delen op social media

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Gerelateerde berichten

moedermelk of kunstvoeding

Waarom moedermelk?

Moedermelk of kunstvoeding Ga jij moedermelk of kunstvoeding geven aan jullie pasgeboren baby? Je wilt iets wat goed is voor jullie baby en het moet

moedermelk warm maken

Moedermelk opwarmen

Moedermelk Moedermelk is een waardevolle voeding. Het is een combinatie van antistoffen en levende cellen die jullie baby moet beschermen tegen infecties. Het helpt ook